Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Giscard d’Estaing: Η ΕΕ πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία των πολιτών της

Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Valéry Giscard d’Estaing καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να ορίσουν ένα νέο όραμα για την Ευρώπη, προκειμένου να εμπνεύσουν τους πολίτες, να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους και να αναπτύξουν μια κοινή αίσθηση του ανήκειν. Η κρίση της Ευρώπης δεν είναι θεσμική, είπε ο Giscard d’Estaing σε συζήτηση με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει και να θέσει έναν ξεκάθαρο στόχο για το μέλλον προκειμένου να ανακτήσει την αξιοπιστία των πολιτών της. «Δεν είναι αλήθεια ότι στους Ευρωπαίους δεν αρέσει η Ευρώπη», είπε ο Γάλλος πρώην Πρόεδρος. «Η επίλυση της κρίσης σχετίζεται με την υπόσχεση ενός εγχειρήματος που αξίζει κανείς να πιστέψει, ακόμη και για την σκεπτική κοινή γνώμη».
«Πρέπει να είμαστε δημιουργικοί και να εξετάσουμε τι γίνεται εκτός Ευρώπης. Ο κόσμος αλλάζει και χάνουμε ευκαιρίες να αλλάξουμε εξίσου», υπογράμμισε.
Ο Giscard d'Estaing συζήτησε για το μέλλον της Ευρώπης με τον πρώην Πρόεδρο της Κομισιόν Jacques Delors, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy και τον Ισπανό πρώην Πρωθυπουργό Felipe González σε συνέδριο την περασμένη εβδομάδα που οργάνωσε το γαλλικό περιοδικό Nouvel Observateur σε συνεργασία με άλλα μέσα ενημέρωσης.
Όταν ερωτήθηκε τι πήγε στραβά στην ΕΕ, είπε: «Ο κόσμος θεωρεί πως η Ευρώπη δεν λειτουργεί. Αλλά στην πραγματικότητα, η Ευρώπη λειτουργεί- απλά εξετάζει τον τρόπο εξόδου της από μια κρίση. Πρέπει να είμαστε σαφείς σε αυτό το σημείο».
«Δεν είναι μια κρίση του ευρώ ως νόμισμα. Έπεσε πολύ λίγο τα τελευταία χρόνια. Είμαστε το δεύτερο ισχυρότερο νόμισμα στον κόσμο».
Αντίθετα με τους άλλους ομιλητές, ο Van Rompuy ήταν πιο ρεαλιστής. Η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη για ιδεαλιστικά εγχειρήματα, είπε.
«Πριν εφεύρουμε εκ νέου την Ευρώπη, πρέπει να την διασώσουμε. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν είναι θεσμικά. Μπορούμε να κάνουμε πολλά μέσα στο όριο των υφιστάμενων συνθηκών».
Ως Πρόεδρος του Συμβουλίου, οι επιτυχίες του Van Rompuy εξαρτώνται από την βούληση των κρατών μελών αλλά «περάσαμε το σημείο όπου κάθε βήμα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αποτελούσε μια διαδικασία win-win για όλους», είπε.
«Κάναμε αρκετά; Λοιπόν, δεν είχαμε και πολλές άλλες επιλογές», τόνισε, προσθέτοντας ότι τα κράτη μέλη ξέχασαν πως «η Ευρώπη χρειάζεται επίσης και θυσίες» των εθνικών συμφερόντων.
Τα σχέδια διάσωσης που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τα τελευταία χρόνια, έχουν προκαλέσει δυσφορία στους Ευρωπαίους πολίτες, ενώ σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση μέχρι και το 60% τάσσεται υπέρ εναλλακτικών πολιτικών από αυτή της λιτότητας. Αναλυτές λένε ότι η απάντηση της ΕΕ στην κρίση δεν λειτούργησε.
«Τελικά, ό, τι κάναμε ήταν να διασώσουμε κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», είπε ο González. «Τα κύρια ζητήματα που προκάλεσαν την κρίση δεν αντιμετωπίστηκαν. Η οικονομία μας εξαρτάται κατά πολύ από τις χρηματοπιστωτικές αγορές», συνέχισε.
«Το πρόβλημα είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπάθησαν να είναι αρχιτέκτονες και πυροσβέστες παράλληλα».

Σε αναζήτηση αποστολής
González και Giscard d’Estaing τόνισαν την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ρόλου της ΕΕ. «Υπάρχουν δύο προβλήματα. Ένα είναι ότι δεν αλλάξαμε τα θεσμικά όργανα με την άφιξη των νέων κρατών μελών. Είχαμε 12 από 13 Επιτρόπους, τώρα έχουμε 28. Αυτό είναι το πρώτο λάθος», είπε ο Giscard d’Estaing.
«Το δεύτερο είναι ότι η Ευρώπη δεν έχει πλέον σκοπό. Πριν, είχαμε στόχους: να εγκαθιδρύσουμε την ειρήνη, να αναπτύξουμε την εξωτερική πολιτική, να δημιουργήσουμε μια νομισματική ένωση… Σήμερα, δεν μπορούμε να πούμε ποιος είναι ο πραγματικός στόχος του εγχειρήματος».
Ο González κινήθηκε στην ίδια γραμμή. Η λεγόμενη Στρατηγική της Λισαβόνας, που είχε ως στόχο να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή οικονομία που θα βασίζεται στη γνώση την περασμένη δεκαετία, ήταν υπερβολικά ασαφής, είπε. «Προσδιορίσαμε πάνω από 20 προτεραιότητες. De facto αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προτεραιότητες».