Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Οι αυτοκρατορίες του ίντερνετ

Ένας χάρτης αποτυπώνει την πιο δημοφιλή ιστοσελίδα κάθε χώρας. Σε ποια αυτοκρατορία ανήκει η χώρα μας; Στο Facebook, στη Google ή σε κάποια άλλη διαδικτυακή "Αυτοκρατορία";Δύο ερευνητές του Ινστιτούτου Ίντερνετ της Οξφόρδης, σχεδίασαν τον χάρτη των «Αυτοκρατοριών του Ίντερνετ», προσφέροντας μία γενική εικόνα για τις διαδικτυακές προτιμήσεις και συνήθειες σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Οι εν λόγω ερευνητές, Μαρκ Γκράχαμ και Στέφανο Ντε Σταμπάτα σχεδίασαν έτσι το χάρτη, ώστε να αποτυπώνεται η πιο δημοφιλής ιστοσελίδα κάθε χώρας, ενώ το μέγεθος κάθε κράτους αντιπροσωπεύει τον αριθμό των χρηστών Ίντερνετ σε αυτό.
Το Facebook είναι η πιο δημοφιλής ιστοσελίδα στον κόσμο, αφού κυριαρχεί στη Νότια Αφρική, σε περιοχές της Μέσης Ανατολής και στα παράλια της Νότιας Αμερικής.

Η παντοδυναμία της Google
Η πραγματική βασίλισσα είναι ωστόσο η Google, που κυριαρχεί στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και περιοχές της νότιας Ασίας.
Ακόμη και στις χώρες όπου η Google δεν είναι πρώτη στις προτιμήσεις των χρηστών, βρίσκεται σε ισχυρή θέση.
«Η δύναμη της Google στο Διαδίκτυο γίνεται φανερή όταν βλέπουμε και τις δεύτερες θέσεις σε κάθε χώρα» αναφέρουν στο κείμενό τους οι Γκράχαμ και Ντ Σταμπάτα.
Μεταξύ των 50 κρατών, όπου το Facebook καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην επισκεψιμότητα των ιστοσελίδων, στα 36 η Google βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ενώ στα υπόλοιπα 14 βρίσκεται το Youtube (που όμως ανήκει στη Google).
Τι συμβαίνει όμως στον υπόλοιπο κόσμο; Στην Κίνα κυριαρχεί το Baidu, του οποίου η δημοφιλία έχει περάσει και στις γειτονικές χώρες, αλλά σύμφωνα με τους δύο ερευνητές τα στοιχεία δεν είναι ασφαλή.


Οι εξαιρέσειςΤην έκπληξη κάνει η Yahoo! στην Ιαπωνία και την Ταϊβάν εξαιτίας της συνεργασίας που έχει με την ιαπωνική τράπεζα SoftBank εδώ και δύο δεκαετίες και την εξαγορά του Wretch το 2007, μίας ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης στην Ταϊβάν.
Παράλληλα, στη Ρωσία η πιο δημοφιλής ιστοσελίδα είναι η μηχανή αναζήτησης Yandex, ενώ στο Καζακστάν κυριαρχεί μία υπηρεσία email, mail.ru.
Εν τω μεταξύ, από τα κράτη της κεντρική Αφρικής δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, με τους δύο ερευνητές ωστόσο να επισημαίνουν ότι θα έπρεπε να ερευνηθούν τα στοιχεία για το Ίντερνετ μέσω κινητού. Επιπλέον, στα Παλαιστινιακά Εδάφη η πιο δημοφιλής ιστοσελίδα είναι της εφημερίδας The Al-Watan Voice.

Ο έλεγχος των επικοινωνιών

Οι Γκράχαμ και Ντε Σταμπάρα σχεδίασαν τον χάρτη τους σε στυλ εποχής των εξερευνήσεων, ενώ εκφράζουν το ενδιαφέρον τους και την ανησυχία τους για την εξουσία που κληροδοτήθηκε σε αυτές τις ομογενείς αυτοκρατορίες δεδομένων.
«Πιθανόν να βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της Εποχής των Αυτοκρατοριών του Ίντερνετ» επισημαίνουν οι δύο ερευνητές και τον τονίζουν: «Είναι πολύ πιθανό στις περιοχές αυτές να υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις, καθώς οι εταιρείες αυτές μπορεί στο τέλος να ελέγχουν τον τρόπο που επικοινωνούμε και την πρόσβαση μας στην ενημέρωση».